Technická show Tajomstvo energie prilákala desiatky záujemcov

28.11.2012 Prešov

Prešov 28. novembra (TASR) – Napriek tomu, že Stredná odborná škola technická v Prešove bola dnes v štrajku, počas predpoludnia sa jej spoločenská sála zaplnila žiakmi i učiteľmi. Prilákala ich technická vedecká show Tajomstvo energie, ktorú pre nich pripravila škola v spolupráci s Ekofondom.

Žiaci mali možnosť sledovať množstvo zaujímavých experimentov, ktoré vytvárali nevšedné efekty plné farieb, výbuchov a iných reakcií. Pokusy realizoval britský vedec Michael Londesborough, ktorý pôsobí v Ústave anorganickej chémie Akadémie vied Českej republiky. Diváci sa mali možnosť zoznámiť s podstatou elektromagnetickej energie či ďalších prírodných javov. Vedec si pripravil zaujímavý a pútavý výklad a počas neho aktívne komunikoval s publikom.

"Je to zábavná a atraktívna forma, ako ľuďom priblížiť tajomstvo energie. Dozvedia sa tak ako energia vznikla na našej planéte i to, ako sa dokáže uchovávať. Okrem toho je našim cieľom pripomenúť, ako sa má múdro táto energia využívať," povedal pre TASR Londesborough.

Správkyňa Ekofondu Eva Gulíková konštatovala, že cieľom show je snaha vzdelávať mladých ľudí a viesť školy k tomu, aby učili žiakov a študentov myslieť v súvislostiach, aby prepájali teóriu s praxou.

"Je to zaujímavá forma aj na to, aby sme oslovili čo najviac žiakov základných škôl pre odbor, ktorý sme zaviedli pred tromi rokmi a to je technik energetických zariadení budov," povedal riaditeľ školy Štefan Cmar. O tento odbor je, podľa neho veľký záujem, len v minulom školskom roku sa podarilo otvoriť dve triedy, v ktorých je po 30 žiakov.
 

Vyberte región